Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

Produceren, gevolgen voor het milieu en winst.

Bij bijna alles wat wij doen of laten ´consumeren´ we producten. Deze producten zijn geproduceerd wel of niet in de fabriek en daarna soms mijlenver getransporteerd met vliegtuig, vrachtwagen of vrachtboot. Dit alles heeft gevolgen voor ons milieu.

Schulden maken om mee te kunnen doen met vrienden?

Uit onderzoek blijkt dat veel jongeren schulden hebben. Dit veroorzaakt concentratieproblemen en stress.

Privacy en zorg

Soms is het voor familieleden moeilijk om de situatie, een familielid die terminaal ziek is, onder ogen te zien. Waar kies je in een dergelijke situatie voor.

Het coronavaccin is er, ga jij kiezen om het vaccin te nemen?

Nederland is woensdag 6 januari begonnen met het vaccineren tegen het coronavirus. De 39-jarige Sanna Elkadiri was als eerste aan de beurt. Het vaccineren zal nu in fases verder plaatsvinden in Nederland.

maatregel avondklok

Avondklok, avondklokrellen, meningsvorming. Een van de maatregelen om Corona verspreiding terug te dringen is de avondklok. Veel Nederlanders hebben een mening over deze maatregel en laten deze duidelijk blijken.

Grenzen openstellen?

Het recht van de mens om te gaan zoeken naar een betere plek in de wereld voor hemzelf en/of het gezin is een vrijheid die onder vuur ligt als gevolg van internationale verdragen en angst voor verlies van eigen identiteit.

Wel of geen coronaprik?

Nu de vaccins die in korte tijd ontwikkeld zijn om corona te bestrijden ontstaan er groepen die zich positief utspreken om het vaccin te nemen en groepen die zich niet willen laten vaccineren ('anti-vaxxers').

Oplossing voor groeiende energiebehoefte: schaliegas of duurzame bronnen?

De leerlingen bekijken eerst een videoclip van Katy Perry. Katy is een Amerikaanse zangeres die muziek maakt voor een breed publiek. In veel van haar nummers probeert zij een maatschappij- en politiek kritische boodschap uit te dragen.

Verblijfsvergunning voor politieke en/of ook voor economische vluchtelingen? 

n.t.b.

Straf voor misdaad identiek voor mensen met/zonder psychische stoornis? 

Mag je terugslaan als een inbreker in je huis met geweld dreigt? En wat als iemand jouw vriendin belaagt en jij in een reflex een klap geeft? Is dat dan zelfverdediging of ga je te ver?

Genetische modificatie ten behoeve van esthetische, intellectuele, sportieve, muzikale idealen? 

Mogen we van tevoren bepalen of deze ‘designer baby’s’ blauwe of bruine ogen hebben, bruin- of blond haar hebben enz. Dezelfde vraag geldt voor het fysieke eigenschappen die bepalen of kinderen goed kunnen sporten.

Verbod op ongezonde voedingsmiddelen t.b.v. volksgezondheid? 

n.t.b.

Sexy kleding dragen in openbare ruimten ja/nee? 

Is het dragen van een kort rokje, diep decolleté of buiktruitje een persoonlijke keuze die je in vrijheid kunt nemen, of hou je er rekening mee dat dit door anderen wordt gezien als een uitnodiging om je aan te raken en trek je liever kleding aan

CRISPR-Cas: knip-en-plakwerk: de maakbare mens.

Het knutselen aan de genen van een embryo, met de bedoeling daar een genetisch aangepast kind uit te laten groeien, is ethisch acceptabel of niet? Het sleutelen aan dna zonder te weten wat dit op lange termijn betekent.

Kunst censureren wenselijk of niet?

In de westerse beeldende kunst en literatuur kwamen in het verleden regelmatig afbeeldingen, woorden, of passages voor die nu als beledigend of neerbuigend worden ervaren door niet-westerlingen.

Caravaggio: maker van schoonheid en misdadiger

De schilder Caravaggio (1571-1610) geldt als een van de grootste meesters van de Barok, maar tegelijkertijd was hij een misdadiger en moordenaar.

Extreem uiterlijk

In deze les kijk ik met de leerlingen een aflevering van 'Ik durf het bijna niet te vragen', een programma op NPO. Deze aflevering gaat over mensen met een extreem uiterlijk (tatoeages, piercings etc.).

Soll man in Deutschland 7% oder 19% Mehrwertsteuer auf Fleisch bezahlen?

Moet de Duitse regering de BTW op vleesproducten verhogen, omdat het eten van vlees belastend is voor het milieu óf is de betaalbaarheid van vlees (voor het persoonlijk genot van vleesliefhebbers) belangrijker?

Kies je om een persoonlijke offer te geven voor een beter klimaat?

In Deutschland und auf der ganzen Welt demonstrieren Kinder und Jugendliche für mehr Klimaschutz. Auf den Demonstrationen tragen die jungen Menschen Plakate.

Zorgtechnologie

Tijdens deze les zorg en welzijn bespreken wij de vernieuwingen in de zorgtechnologie. Door middel van verschillende werkvormen, programma's en filmpjes maken de leerlingen kennis met diverse vormen van zorgtechnologie.

Toon meer resultaten