Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

Verzekeringspremie aanpassen bij elektrische fiets

Toelichting

Er komen steeds meer elektrische fietsen in het verkeer, waarbij ook meer ongelukken met grotere impact.
Mensen willen sneller van A naar B, hierbij houden ze minder rekening met de snelheid en veiligheid bij het fietsen op een elektrische fiets. Wat zijn de gevaren, wat zijn extra kosten daarbij en moeten deze kosten gedekt worden door een extra premie bij de verzekering? Of is dit de prijs die we samen betalen voor de vooruitgang en belonen we op deze manier mensen die niet kiezen voor een milieuvriendelijk vervoersmiddel.

Dilemma

Verzekeringspremie elektrische fiets verhogen vanwege verhoogde kans op ongelukken of verlagen vanwege minder milieubelastend vervoer?

Botsende waarden

eigen verantwoordelijkheid versus solidariteit

Schoolsoort/Niveau

VMBO-B
VMBO-K
MAVO

Leerjaar

3 - 4

Vak

Economie
Wiskunde
Nask

Thema’s/Bouwstenen

Macht en inspraak
Democratische cultuur
Duurzaamheid
Technologisch burgerschap
Denk- en handelwijzen

Methode/Boek

Economie: Pincode. Berekenen schade in verhouding tot premieverzekering
Wiskunde: Getal en ruimte 1 VMBO-BK deel 2, hfst 8.6 Eenheden van snelheid. Onderzoeken snelheid van verplaatsen in verkeerssituaties, somformules, grafieken meten en tekenen.
Nask: NOVA ed. 4 Hoofdstuk snelheid. Opstelling maken en uitvoeren van krachtmetingen bij val/botsing. Eventueel een VR-bril met mogelijkheden tot ervaren van bijna-ongeluk.

Werkvorm(en)

Dialoog. 

Moeten mensen die een elektrische fiets gebruiken meer gaan betalen voor hun verzekering in verband met verhoogde kans op ongelukken of aanvaarden we dit als kosten voor de maatschappij omdat deze mensen een vervoermiddel kiezen dat minder milieubelastend is?

Na bestudering en bespreking van  het dilemma gaan leerlingen aan de slag met stellingen/casussen. Docent heeft begeleidende taak. Zie bijlage 1 en 2 voor uitgewerkte werkvormen.

Benodigdheden

IPad/computer, pen, papier, bijlage woordweb

Bijlagen

School

Munnikenheidecollege

Auteur

I. Kaiser

E-mail contactpersoon

onbekend