Ga naar website navigation Ga naar artikel navigatie Ga naar inhoud

De pagina ververst bij het selecteren van een onderwerp.

Sla artikel navigatie over.

Kiezen voor vrienden of sportprestatie?

Toelichting

Tijdens lessen lichamelijke opvoeding wordt aan de leerlingen regelmatig gevraagd om groepen samen te stellen. Voor leerlingen kan dit lastig zijn. De sociale druk van vrienden kan bepalend zijn voor het maken van een eigen keuze.

Dilemma

Kies ik ervoor om de beste leerlingen in mijn team te plaatsen zodat we de wedstrijd gaan winnen of kies in ervoor om mijn vrienden in mijn team te plaatsen zodat ze niet teleurgesteld zijn in mij? (prestatie versus loyaliteit)

Botsende waarden

n.t.b.

Schoolsoort/Niveau

VMBO-B
VMBO-K
MAVO

Leerjaar

1 - 2 - 3 - 4

Vak

Lichamelijke opvoeding

Thema’s/Bouwstenen

Vrijheid en gelijkheid
Democratische cultuur
Identiteit
Diversiteit
Solidariteit

Methode/Boek

Lesprogramma LO

Werkvorm(en)

Dialoog.

Werkvorm: zie bijlagen.

Literatuur/filmpjes/websites

Artikel met tips: gymspiratie ‘Hoe je leerlingen teams kunt laten kiezen’

Benodigdheden

Gymzaal, schrijfpapier, schrijfgerei, zitbankjes voor groepsgesprek in kring.

Bijlagen

Bijlage 1. 

Zorg er bij deze werkvorm voor dat ‘kwetsbare leerlingen’ extra aandacht en mogelijk hulp nodig kunnen hebben van jou.

 Werkvorm uitleg: 

Tijdens groepsgesprek zitten de leerlingen in een kring (op bankjes of op de grond)

Lees het moreel dilemma voor.

 1.Laat de leerlingen individueel hun antwoord noteren op een blaadje. 5 minuten

2.Laat de leerlingen door de gymzaal wandelen, wanneer ze elkaar tegen komen geven ze elkaar een high five en wisselen hun antwoord uit. Zorg ervoor dat alle leerlingen kunnen delen met zoveel mogelijk anderen. 15 minuten

3.Verzamel de uitgewisselde informatie door de leerlingen hierover te laten vertellen. Bespreek nu ook de informatie die jij als docent hebt (ook ervaring telt mee) 20 min

4.Bespreek klassikaal de volgende punten: 20 min

 • Welke voordelen en nadelen zijn er?

 • Wanneer werkt het goed in een groep?

 • Waar hangt dat van af?

 • Hoe voelt het om vaak als eerst/laatste gekozen te worden?

 • Helpt het als je veel op elkaar lijkt, elkaar versterkt?

 • Helpt het als je verschillend bent, elkaar aanvult?

 • Hangt het af van de opdracht?

 1. Laat de leerlingen individueel opnieuw hun mening over het dilemma noteren op een blaadje. Vraag hen om tevens te noteren wat hun wensen zijn ten aanzien van samenstellen groepen. 10 minuten

 2. Vraag na bij welke leerlingen hun mening is veranderd ten opzicht van hun mening aan het begin van de les en bij wie deze dezelfde is. Laat enkele leerlingen hierover vertellen. 10 min

Sluit af met een conclusie en compliment voor alle leerlingen. Eventueel korte fysieke ontspanning die iedereen kan waarderen.

 Bijlage 2.

Achtergrondinformatie voor de docent.

·       Artikel: https://www.gymspiratie.nl/hoe-wel-kinderen-teams-kunt-laten-kiezen/

8 oktober 2017 door Gijs Hosman 

Het is ieder jaar weer raak bij Expeditie Robinson: steeds weer worden er op discutabele wijze teams gekozen.

Ik schreef daarop onderstaand blogbericht, over hoe je leerlingen wél zelf teams kunt laten maken. Naar aanleiding van alle reacties heb ik ook enkele andere mogelijkheden voor je toegevoegd.

Op Televizier werd het de volgende dag al mooi omschreven:

Al in aflevering 4 van Expeditie Robinson werden kamp Noord en kamp Zuid volledig opnieuw ingedeeld. Om beurten mochten de teamleiders iemand kiezen – alsof het zo’n gênante gymles op de middelbare school was……

Je voelt de pijn gewoon wanneer er steeds minder kandidaten overblijven om uit te kiezen. En ja hoor, er blijven uiteindelijk 2 kandidaten over.

Lex wordt uiteindelijk al laatste gekozen en kan wel door de grond zakken. Het voelde voor hem zoals een gymles van vroeger, vertelt hij later. Wat het nog pijnlijker maakt natuurlijk.

Moet je leerlingen wel zelf laten kiezen?

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om zelf altijd teams te kiezen. Zo houd je zelf controle over de teamniveau’s of kies je er voor om bepaalde leerlingen wel of juist niet met elkaar te laten spelen:

Via Facebook kregen we de volgende feedback:

Waarom zou je überhaupt Teams maken dmv kiezen. Leer leerlingen liever actief meedenken over “eerlijke teams”

Wissel regelmatig van team bijvoorbeeld om de x aantal doelpunten. Zijn de teams per ongeluk toch oneerlijk…. Speel het spel en als het echt zo is, dan zijn die x punten zo gemaakt en wordt er weer gewisseld. Meestal sta ik en de teams versteld van het verloop een spel met “oneerlijke teams”

Waarom je wel leerlingen kunt laten kiezen

De basisbehoeften volgens Stevens (klik om te vergroten).

Toch is het voor leerlingen ook leuk om af en toe zelf te mogen kiezen, hun behoefte voor zelfstandigheid (autonomie) wordt hiermee bevredigd. Wat is er nou leuker dan dat je je eigen team mag samenstellen? Met al je vriendjes in je eigen team, en Wesley die zo lekker hard kan gooien mag ook meedoen. Dat Lexie, die nog steeds geen bal kan vangen, altijd als laatste wordt gekozen weet iedereen al van te voren.

Een manier waarop je leerlingen wel kunt laten kiezen

 • Laat 2 leerlingen om beurten leerlingen kiezen, eventueel afwisselend een jongen & meisje.

 • Wanneer er nog 6/8/10 leerlingen overblijven (afhankelijk van de groepsgrootte) stopt het kiezen door de 2 leerlingen.

 • Nu laat je de overgebleven leerlingen om beurten zelf kiezen bij welk team ze horen.

 • De eerste leerling mag vrij kiezen tussen team A of B.

 • Kiest de eerste voor team B, dan gaat de volgende leerling naar team A.

 • De leerling daarna heeft weer vrij keus tussen team A&B.

 • Dit gaat door totdat iedereen een team heeft gekozen.

Zo wordt het zelf kiezen van team voor Lexie een stuk minder pijnlijk…

(Quotes en afbeeldingen: Televizier & Upcoming)

Andere manieren om groepjes te laten kiezen

We hebben nog enkele andere mogelijkheden voor je verzameld, naar aanleiding van de diverse reacties op onze publicatie:

Kies er 2, krijg er 1

Dana: 2 leerlingen mogen teams kiezen. Leerling A kiest er twee uit waarvan Leerling B er eentje van af mag pakken. VB: Leerling A kiest Sarah en Jens dan mag Leerling B van Sarah en Jens kiezen wie hij in zijn team wil, daarna mag Leerling B als eerste er twee uitkiezen….

Kies er 2, maar team is onbekend

Danielle: Soortgelijke optie: 2 leerlingen mogen steeds 2 lln kiezen die even goed zijn (ongeacht niveau). Deze verdeel ik over team A en team B. Pas aan het einde horen de kiezers bij welk team ze zelf gaan horen, dus doen ze echt hun best voor een gelijk niveau.

Verdeel tweetallen

Niels: Laat de kinderen 2-tallen maken van ongeveer hetzelfde niveau. Dat kunnen ze best goed zelf inschatten. Vervolgens pakt één van het tweetal een lintje, alle lintjes horen bij elkaar en voila, je hebt twee teams van (ongeveer) gelijke sterkte. heb je 3 teams nodig dan kan je 3-tallen maken.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Er bestaan apps waarmee groepen gemaakt kunnen worden. Op deze manier ga je pijnlijke situaties uit de weg. Bijvoorbeeld :‘Team shake’ en ‘Chawzi finger chooser’.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

School

Munnikenheide College

Auteur

B. de Vries

E-mail contactpersoon

onbekend